Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöldség, gyümölcs - gyógynövények képes leírás - Gyógynövény.tlap.hu
részletek »

Zöldség, gyümölcs - gyógynövények - Gyógynövény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogynoveny.tlap.hu » Zöldség, gyümölcs - gyógynövények
Keresés
Találatok száma - 9 db
A csicsóka élettani hatásai

A csicsóka élettani hatásai

A csicsóka a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Akár két, két és fél méter magasra is megnő. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

Aloe Vera és egyéb növények

Aloe Vera és egyéb növények

Gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök leírása, fontossága az egészséges életmód tükrében. Az írott történelemben először i.e. XV. század táján jelent meg (agyagtáblákon maradt fenn) az Aloé. A feljegyzések említést tesznek egy sokoldalú 'csodanövényről', amelyet sikeresen használtak gyógyítási célokra. Az Aloé növény ősidőkből származó festett vázákon is látható, mivel az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tisztelték. A Közel-Kelet számos népe vélekedett úgy, hogy az Aloé nedve bölcsességet és halhatatlanságot nyújt. Macedóniai (Hódító) Nagy Sándor (i.e. 330) is eredményesen alkalmazta a katonái táplálására és sebeik gyógyítására. (Az Aloe növény birtoklása érdekében - Arisztotelész ajánlására - elfoglalta Socotra szigetét.) A föníciaiak szárított porként exportálták a görög-római birodalomba. A római orvoslás egyik előfutára Celsius (i.e. I. század) is magasztalta az Aloé értékeit. Az Ószövetség szent könyveiben (pl. Énekek éneke 4:11-14) és az Újszövetségben (János Evangéliuma 19:39) is találunk az aloera vonatkozó utalásokat. Ismeretes egy Gróf Bercsényi István által írt levél is, amelyben köszönetet mond gyóntatójának (Nemes Bánfi G. apátnak), akitől kapott egy Aloe növényt, amely kigyógyította őt 'bőrfarkas lábbetegségéből' (lábszárfekélyből).

Avokádó, az E-vitamin forrás

Avokádó, az E-vitamin forrás

Az avokádó őshazája Mexikó. Innen származott el Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. Amikor Hernando Cortez spanyol felfedező leigázta az aztékokat, kertekben termesztett, "körtegyümölcsű" fákat figyelhetett meg. 1541-ben, amikor Cortez hazatért, számos növényfajt hozott magával, többek között az avokádót is. A rák veszélyét csökkentő anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása javasolt. Az avokádó 3 híres vitamint tartalmaz: az A-, C- és E-vitamint, melyek az antioxidánsok családjába tartoznak. Kiemelkedően sok folsav és E-vitamin van benne. Az avokádó, ez az ősi haszonnövény nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmaz, terméshúsát nyersen lehet fogyasztani.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Cékla répa (Beta vulgaris)

Cékla répa (Beta vulgaris)

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai 'bőrgyógyászatban' mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Édeskömény (Foeniculum vulgar)

Édeskömény (Foeniculum vulgar)

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős. Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Alkalmazása gyomor-és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló, légúti hurutoknál pedig köptető és nyálkaoldó. Gyakran adják együtt hashajtó hatású drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.

Egészséges akar maradni? Egyen céklát!

Egészséges akar maradni? Egyen céklát!

A cékla, ez a különleges rubintvörös gumós növény, egy kicsit mellőzött lett hazánkban, néha felkerül az asztalra egy jó sült hús mellé vagy egy finom pörkölt mellé, de mint gyógynövény elfelejtettük. Pedig nem csak magas vitamintartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, hanem a benne található rostok miatt is, hiszen segít az emésztésben, így fogyókúra alkalmával is többet ehetünk belőle.

Kertfórum - gyógynövény termesztése

Kertfórum - gyógynövény termesztése

Kertfórum - hasznos tudnivalók zöldségek, gyógy- és fűszernövények termesztéséhez. Magyarország új kertészeti információs oldalán folyamatosan bővülő hasznos információkkal és cikkekkel várunk minden kertészkedőt. Azokat az olvasóinkat is igyekszünk tanácsokkal ellátni, akik kipróbálnák a balkonkertészkedést, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Látogasson el portálunkra, és tanulmányozza a zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények termesztéséhez tartozó adatlapokat, a csírázási idő és hőmérséklet táblázatot, valamint a tenyészidő táblázatot!

Közönséges fák és cserjék gyógynövény szerepben

Közönséges fák és cserjék gyógynövény szerepben

Bodazaszörp, akácvirág, füge, mogyoró és még sorolhatnánk. Nem csak ízes, illatos, édes termények, számos gyógyhatással is rendelkeznek. Lássuk, melyek ezek! Akácvirág - Szeretjük az akácot, mert illatos virágaival és ízletes mézzel ajándékoz meg minket, de ritkán ejtünk szót róla, mint gyógynövényről. Májusban nyíló virágai enyhe görcsoldó és vizelethajtó tulajdonsággal rendelkeznek, leginkább gyomorteák és köhögéscsillapító teák alkotórészeként ismert. Bodzavirág és bogyó - A bodzavirágból nem csak üdítő szörp készülhet, mind virága mind vitamindús termése erős gyógyhatással bír. Virága izzasztó, lázcsillapító és immunstimuláns, míg beérett terméséből készült lekvár enyhe hashajtó. A virágokat meghűlés elleni, vizelethajtó és anyagcserejavító célra teaként fogyaszthatjuk...

Póréhagyma: zöldség vagy fűszer?

Póréhagyma: zöldség vagy fűszer?

Zöldség és fűszer, valamint gyógynövény egyben. A vörös- és fokhagyma hatásait egyesíti magában, de kíméletesebb és fogyasztása után nem marad olyan erős illata. Vajon mire használható még? Táplálkozás-élettani hatásában a fokhagyma és vöröshagyma közé sorolható. Gyógyhatását azóta ismerik, amióta fogyasztják. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, fólsavat, valamint káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin, ami az alliinből allináz enzim hatására képződik. Jellegzetes illata és íze meghatározó. Szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ugyanakkor kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt. Elsőként említendő a hagyma fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása, de féregűző szerként is jól régóta ismert és bevált. A fokhagymához hasonlóan szív- és érvédő, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. Rákellenes növényi étrend fontos összet

Tuti menü