Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fájdalomra és gyulladásra gyógynövény képes leírás - Gyógynövény.tlap.hu
részletek »

Fájdalomra és gyulladásra gyógynövény - Gyógynövény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogynoveny.tlap.hu » Fájdalomra és gyulladásra gyógynövény
Keresés
Találatok száma - 9 db
A 7 legjobb fájdalomcsillapító gyógynövény

A 7 legjobb fájdalomcsillapító gyógynövény

Az emberiség mindig is használt gyógynövényeket a betegségek, sérülések gyógyítására, s a velük járó fájdalmak csillapítására. Erről a legrégebbi írásos emlék az ókori Egyiptomból származik. Az Ebers-féle papírusztekercsen - amelynek eredeti példánya ma a lipcsei egyetem könyvtárában található - több száz gyógynövényt soroltak fel, amelyek megfelelő formájú (cseppek, főzetek, tinktúrák, kenőcsök) felhasználásával gyógyulást lehet elérni, illetve meg lehet kímélni a beteget a testi fájdalmaktól. Az úgynevezett sötét középkorban is virágzott a füvekből, fákból, virágokból készített gyógyszerek kultúrája. Az újkor hajnalán munkálkodott a híres svájci orvos, Paracelsus, akinek először sikerült alkoholos növényi kivonatokat, azaz tinktúrákat előállítania, és aki a különféle gyógynövények erényeit, alkalmazási lehetőségeit a Herbarius című könyvében foglalta össze.

A fekete nadálytő

A fekete nadálytő

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L. Boraginaceae) növényi csontkovács-ként is ismert gyógynövény a humán- és állatgyógyászatban egyaránt. Leginkább a növény gyökerét használják - gyakran friss állapotban is -, de a levelek is előfordulnak feldolgozott készítmények formájában. A tapasztalatokból ismert, később részben kísérleti úton is bizonyított seb- és csonthegesedésben, hegek gyógyulásában szerepet játszó granuláció, kallusz-képződés és szövet-regeneráció feltehetően a fekete nadálytő gyökér allantoin és poliszacharid tartalmának köszönhető. Gyulladás- és enyhe fájdalomcsillapító hatását pedig kifejezetten a polifenol származékoknak - köztük is a rozmarinsavnak - tulajdonítják. A fekete nadálytő gyökér hatóanyagainak, és ezek hatásának vizsgálata még további kutatások tárgyát képezi.

Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel

Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel

Bár azért eszünk, hogy éljünk, ám ahhoz, hogy egészségesen éljünk, nem csak ennünk kell, hanem jól is kell emésztenünk. Egészségünk alapvető eleme emésztőrendszerünk karbantartása, hiszen ha nem tudjuk kivonni ételeinkből a megfelelő tápanyagokat és leadni a salakanyagokat, egy idő múlva különféle egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk...Az emésztésben igen fontos szerepet játszó epe a májban termelődik, és az epehólyagban raktározódik. Az epefolyadék koleszterint, epesavakat és festéket tartalmazó oldat. feladata a patkóbélben - a vékonybél első szakaszában - lévő tápanyagok lebontásának és felszívódásának elősegítése. Támogatja a lipázenzim működését és a zsíroldékony vitaminok felszívódását. Szervezetünkben naponta fél liter vagy még több epefolyadék keletkezik. A máj az általa hatástalanított mérgező anyagokat az epével választatja ki. Az epe egy része felszívódik, a felesleg pedig a széklet színét adja. Súlyos eperoham esetén az epe feljut a nyombélből a szájüregbe, ez azonban csak ritkán fordul elő. Az epehólyag a máj alsó részénél található, kis, körte alakú zsákocska. A zsírok fogyasztása arra készteti, hogy összehúzódjon, és a benne tárolt epét befecskendezze a patkóbélbe, az emésztés színhelyére. Ha nem húzódik össze, akkor az epe pang az epehólyagban.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Guna Bio terápia - ízületi fájdalmak kezelésére

Guna Bio terápia - ízületi fájdalmak kezelésére

A Guna Bioterápia alkalmazásával hatásosan kezelhető a különböző ízületi fájdalom, mely megkeseríti pácienseink mindennapjait. Intézetünk fájdalom ambulanciáján többek között ezzel az ősi gyógymóddal kezeljük az ízületi problémákat, a növények kivonatát injekciózzuk a fájdalom középpontjához. Ezáltal azonnal ott hat, ahol a legnagyobb szükség van rá. A szakképzett orvos által beadott gyógynövény injekciós kúra szinte fájdalom mentesen végezhető el. A mindennapi ízületi problémáktól Ön is megszabadulhat.

Gyógynövények hátfájásra

Gyógynövények hátfájásra

A hátfájás nem önálló betegség, csupán gyűjtőnév: főként a gerincen, a keresztcsonton, továbbá a mellkas hátsó részén és a vesetájékon eredő vagy oda kisugárzó, a legkülönfélébb okokból keletkező fájdalmakat jelenti. Tartáshibák - Mivel a gerincpanaszok kezelésének a fájdalom eredetét és okát kell követnie, nézzük át röviden a legfontosabb, hátfájással együtt járó betegségcsoportokat! A természetgyógyászat és a népi gyógyászat betegségképe részben vagy egészben lelki eredetre épül. A gerincfájdalmak jelentős része pszichés eredetű, hátterében többnyire elhúzódó stresszhelyzet, érzelmi vagy szellemi túlterhelés áll. Érdekes például, hogy a különféle porckorongbetegségek, 'idegzsábák' leginkább a 25 és 45 év közötti, erősen karrierista beállítottságú férfiakat támadják meg. Mindez gyakran tartáshibákban (felhúzott váll, ferde gerinc stb.) is megjelenik, a gyógyítás kulcsa ilyenkor a testi-lelki relaxálás és lazítás. Ebben segíthetnek a meleg borogatások és a forró fürdők is.

Mindennapi aromaterápia nőknek

Mindennapi aromaterápia nőknek

Az illóolajok.hu weboldal olyan nőknek ad használható tanácsokat, akik a mindennapjaikban szeretnék alkalmazni az illó- és masszázsolajokat, aromaterápiás balzsamokat és fürdősókat. Egyszerű, könnyen kikeverhető recepteket nyújtunk azoknak, akik maguk állítanák össze a saját olajaikat, illetve főként női problémákra kínálunk már előre elkészített, bevált aromakeverékeket vásárlásra. Ingyenes aromaterápiás tesztünk és e-mail tanfolyamunkon a feliratkozók megismerkedhetnek az illóolajok használatának és az aromaterápiának az alapjaival.  Fito- és aromaterapeuta szakértőnk, Ujvári Gyöngyi várja a gyógynövényekkel, illóolajokkal kapcsolatos kérdéseket.

Népi gyógymódok ízületekre

Népi gyógymódok ízületekre

Igen hatékonyak a sivatagi liliom (yukka) és TOA-mentes macskakarom készítmények is. Ezekkel részben kiválthatók a szteroidok, illetve a bennük lévő biológiailag aktív anyagok javítják az egész szervezet harmóniáját. Tény, hogy a régi, jól bevált népi gyógymódok alkalmazása kissé munkaigényesebb, mint egyszerűen bekapni egy tablettát, ám a vállalkozó szelleműeknek javaslom, hogy szedjenek (vagy vegyenek) fűzfakérget, és friss hajtást. Készítsenek belőlük sűrű főzetet, majd keverjék össze agyaggal, tapasszák a kezelendő fájdalmas területre, s adjanak neki pár órát, hogy kifejthesse hatását.

Ősi fejfájáscsillapítók

Ősi fejfájáscsillapítók

Szinte mindegyik receptben szerepel a rózsa (Rosa spp). Az ókor óta a gyógyászatban a vad és a kerti (telt virágú) rózsákat különböztették meg; a kertieket nagyobb becsben tartották, közülük is elsősorban a vörös virágúakat, bár bizonyos receptekhez kifejezetten sárga rózsát használtak. A szárított rózsákat erősebb hatásúnak tartották, mint a frisseket. A rózsaolaj különféle elkészítési módozatai külön fejezetben szerepelnek. A rózsa és olaja hűtő és szárító hatású, ezért is ideális fejfájás és mindenféle meleg, gyulladásos eredetű fájdalom enyhítésére. Most lássunk néhány rózsához kapcsolódó receptet:

Természetes baba fogzási fájdalomcsillapító

Természetes baba fogzási fájdalomcsillapító

Kisbabák fogzása egy nehéz időszak mind a baba, mind a szülők számára. Fájdalommal járhat a picik számára így ebbe nyújt segítséget a Cremum Pharma Kft. által forgalmazott Svájci gyártású Osa fogínygél, mely kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. A növények és propoliszból összeállított termék gyógyhatású és hűsítő fájdalomcsillapító készítmény enyhíti a fájdalmat és a gyulladást a fogzás időszakában így remek választás a babák számára. Online is rendelhető termék nem tartalmaz káros anyagot.

Tuti menü