Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A fűszerek is gyógynövények képes leírás - Gyógynövény.tlap.hu
részletek »

A fűszerek is gyógynövények - Gyógynövény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogynoveny.tlap.hu » A fűszerek is gyógynövények
Keresés
Találatok száma - 6 db
Borsmenta

Borsmenta

Terápiás alkalmazásakor fokozza a nyálképződést, segíti az emésztést. Ideg- és gyomorerősítő, enyhíti a hányingert, az emésztőrendszer simaizmainak elernyesztésével csökkenti a gyomorgörcsöt, szélhajtó és antiszeptikus hatású, valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült tea ezért fogyókúra esetén is hasznos. Köhögés, hurut és torokfájás kezelésében is hatékony. Szeszes kivonata többféle fájdalomcsillapító szer alkotóeleme. Antireumatikus hatású kenőcsök, masszázs- és fürdőolaj alkotórésze. Lumbágó és izomfájás esetén a bőrbe dörzsölve hat. A borsmentából nyert illóolaj több baktérium és gomba fejlődését gátolja, valamint az ajak- és nemi herpesz vírusának elpusztításában is segít, továbbá enyhíti a migrén és a megfázás tüneteit. Gyakori alkotóeleme a gargalizáló szereknek, a köptető és a hörgők váladékát elfolyósító illóolajos anyagoknak, de orr- és légzéskönnyítő kenőcsöknek is fontos alkotórésze.

Emésztésjavító, vágykeltő, nyugtató - 6 szuper, csípős

Emésztésjavító, vágykeltő, nyugtató - 6 szuper, csípős

Ahhoz, hogy a megszokott ízeket egy kicsit pikánssá és változatosabbá tegyük, bátran kell fűszerezni. Összeállításunkban a legnépszerűbb csípős fűszereket mutatjuk be, és persze hasznos tanácsokkal is szolgálunk. A csípős valójában nem is íz, hanem fájdalomérzet? A fűszerek csípősségért felelős hatóanyagok hatására ugyanis a nyelven apró gyulladás keletkezik, amit nem az íz-, hanem a fájdalomérzékelő receptorok közvetítenek az agy felé. A szájban lévő receptorok a folyamatos csípős inger hatására érzéketlenné válnak, ezért aki gyakran eszik erőset, egyre kevésbé lesz érzékeny erre az aromára. A csípősség intenzitása mérhető is, erre szolgál az úgynevezett Scoville skála, ami az íz erősségét egy sajátos számértékben, SHU-ban fejezi ki. Ez azt mutatja meg, hogy az adott fűszert hányszorosára kell hígítani ahhoz, hogy az íz tesztelői már ne érezzék azt csípősnek. Mivel az édes paprika nem csíp, SHU értéke 0, a kevésbé csípős paprikáké 500-1000, a cseresznyepaprikáé 4000, a cayenne borsé 35000-50000. És most lássuk, milyen érvek szólnak csípős kedvenceink mellett.

Kakukkfű: ősi fertőtlenítőszer

Kakukkfű: ősi fertőtlenítőszer

A kakukkfű száraz, füves helyeken élő kellemes illatú, kámforos ízű félcserje. Mindegyik fajtája gyógynövény. Sok fényre és melegre van szüksége így nem véletlen, hogy őshazája a Földközi-tenger térsége, közelebbről a sziklás legelők. A kakukkf∓irc; a világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben. 1719-ben Neumann Caspar fedezte fel illóolajának f∓ilde; hatóanyagát, a timolt, a baktériumok, gombák, bélférgek fejl∓ilde;dését gátló anyagot. A timol népszer∓irc; fert∓ilde;tlenít∓ilde;szer volt egészen az els∓ilde; világháborúig, ami 'kakukkf∓irc;válságot' okozott. A világ kakukkf∓irc;olajának a zömét ugyanis Németországban állították el∓ilde;, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fert∓ilde;tlenít∓ilde;szer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie. Hatóanyagai között találunk még karvakolt, egy szintén fert∓ilde;tlenít∓ilde;, baktérium- és vírusöl∓ilde; hatású vegyület, valamint keser∓irc;anyagokat és cserz∓ilde;anyagot.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Melegítő téli ételeink

Melegítő téli ételeink

Leveleikben rendszeresen visszatérő kérdés, hogy mi tekinthető egészséges étrendnek az egyes évszakokban, így ez alkalommal mindannyiuk számára összefoglaljuk a téli időszakban különösen ajánlott ételeket és táplálkozási elveket. Bizonyára tapasztalták már, hogy ha csípőset, erőset esznek vagy isznak, hamarosan melegük lesz - a külső hőmérséklettől teljesen függetlenül!

Petrezselyem (Petroselini radix et herba)

Petrezselyem (Petroselini radix et herba)

A drogot a petrezselyem szárított gyökere és herbája adja. A gyökér körülbelül tizenöt cm hosszú, körülbelül két cm vastag, jellegzetes illatú, íze édeskés, enyhén csípős. Hatóanyagai: a gyökér illóolajat tartalmaz (legfeljebb 0,5%), flavonoidokat, poliineket. A herba ugyancsak tartalmaz illóolajat, csak valamivel kevesebbet (0,3%), valamint flavonoidokat és vitaminokat, ami főleg C-vitamin.

Szegfűszeg

Szegfűszeg

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében. Tulajdonsága, hogy segít a láz leküzdésében. Közismert név: Szegfűszeg, Lavang (H)

Tuti menü